La Radio Targu-Mures, programele “Pasaj Urban” din fiecare joi, de la ora 23.00, gazduiesc “Colectia de Jazz”. Luna august este dedicata memoriei pianistului si compozitorului Jancy Körössy, intemeietor de scoala de jazz in Romania, cel care a introdus etno-jazzul si free-jazzul. Cele patru emisiuni pregatite contin selectiuni dintr-un interviu amplu realizat cu regretatul nostru jazzman in 17 februarie 2009, la Bucuresti, in apartamentul inchiriat din Piata Amzei, unde a locuit pentru o perioada scurta.

Korossy 3In secventele selectate pentru aceasta emisiune Jancy Körössy vorbeste despre debutul in jazz, despre pianistii care l-au influentat in improvizatiile sale. De asemenea, am inclus si fragmente in care isi aminteste de cateva momente importante din cariera sa in Statele Unite sau de intalnirea cu Willis Conover, binecunoscutul prezentator si critic de jazz american.

Il vom asculta si pe admiratorul sau de o viata, pianistul si compozitorul Marius Popp, explicand ce rol a avut Jancy Körössy in jazzul din Romania si cat de importanta este in prezent muzica sa si contributia sa artistica.

piano

Restituiri esentiale pentru colectia noastra de jazz – Jancy Körössy  – interviu si muzica – povestea vietii sale: Körössy – plecat din Cluj, la Bucuresti – apoi pe ruta Franta – Germania – Statele Unite, si inapoi in Romania pana in ianuarie 2013…