La Radio Cluj, marti 5 august, de la ora 23.00, continua seria intitulata ”Improvizatii pe o tema standard”. Vom asculta o tema lansata de Judy Garland in 1939, care apartine coloanei sonore a filmului Vrajitorul din Oz: Over the rainbow – compozitor Harold Arlen, textier Yip Harburg.

Dupa succesul obtinut in anul aparitiei, cantecul a fost preluat de nenumarati artisti de muzica pop, country, rock si jazz care au incercat sa ofere variante neobisnuite pentru o tema care parea sa apartina doar repertoriului pentru copii.

Judy_Garland_Over_the_Rainbow

Putini stiu ca piesa lui Arlen a fost de trei ori eliminata de pe coloana sonora a Vrajitorului din Oz pentru ca producatorii considerau ca este o piesa prea lenta pentru filmul lor. Compozitorul a sustinut insa introducerea piesei Over the Rainbow in varianta finala a coloanei sonore. Dupa multe interventii, alegerea temei s-a dovedit a fi una norocoasa. Piesa a devenit chiar simbolul productiei Vrajitorul din Oz, iar in 2001 a fost votata cel mai bun cantec in cadrul proiectului “Cantecele Secolului XX”.