Comisia Europeană va acorda un sprijin maxim de peste 10 milioane de euro pentru realizarea a patru proiecte de infrastructură ce urmează a fi puse în practică, integral sau parțial, în România.

Cele patru propuneri au fost selectate dintre cererile depuse în cadrul programului privind Rețeaua Transeuropeană de Transport.
Ele vor contribui la finalizarea rețelei TEN-T și la studierea unor modalități ingenioase de reducere a amprentei de carbon în domeniul transporturilor.

Între 2007- 2013, Uniunea Europeană a alocat aproape 8 miliarde de euro pentru acest program a cărei utilitate ne este explicată de Comisarul european pentru transport, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Siim Kallas:

„Dacă putem lega regiuni, tari, Estul de Vest, atunci acest lucru poate duce doar la competitivitate pentru toată lumea în Europa, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.
Transportul ar trebui văzut ca o investiție în creșterea noastră viitoare”.
El nu ar trebui să se oprească la graniţe. Şi asta vizează şi politica europeană în acest domeniu.

Cererile de propuneri TEN-T pentru anul 2013 asigură o finanțare combinată în valoare de 320 milioane de euro pentru un număr de peste 100 de proiecte.

Cele 4 cereri din România selectate vizează implementarea Sistemelor Inteligente de Transport, dezvoltarea infrastructurii pentru transportul de marfă pe Aeroportul Internațional din Timișoara, dar și realizarea nodului multifuncțional București- Ilfov.
Acestea se alătură altor proiecte TEN-T aflate deja în desfășurare în țară, pentru care Uniunea Europeană acordă, de asemenea, sprijin financiar.