Ați terminat cartea pe care doreați să o citiți, iar cuvintele încrucișate și-au pierdut farmecul? Ce-ar fi ca în august 2014 să învățați un nou limbaj de programare? În pregătirea Săptămânii Un. Europ. a programării (EU Code Week), care se va desfășura în întreaga Europă în perioada 11-17 octombrie 2014 iată cîteva modalități prin care dumneavoastră, prietenii și familia dumneavoastră puteți învăța programare vara aceasta.

Doritorii se pot conecta la adresele electronice ale Europe Direct Network sau a Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti pentru a afla cînd se vor desfăşura evenimentele şi în ce locuri. Se poate participa şi on line prin intermediul paginii: http://codeweek.eu/resources/. Scrierea de programe este un domeniu modern, extreme de atractiv şi în plină dezvoltare după cum ne spune d-na Maria Ciorbă, reprezentînd centrul Europe Direct Network din Timişoara.

În Uniunea Europeană există, în prezent, 4 milioane de joburi în sectorul TIC cu o rată de creştere anuală de 100.000. Şi totuşi, există un deficit de pînă la 900.000 de profesionişti în domeniul TIC în întreaga Europă pînă în 2020.

Care sînt motivele pentru care să participăm la taberele de învăţare de scriere de coduri ?

În primul rind pentru că fiecare interacţiune dintre oameni şi computere este reglementată de cod. Este folosit atunci cînd se crează o aplicaţie web, la simularea formării unei stele sau a căilor neuronale din creier, pentru optimizarea softwere-lui  GPS sau pentru revoluţionarea interacţiunilor sociale. Mai mult decît atît, este un instrument divers şi un mod de a privi lumea. Este un mod de a “sparge” sarcinile, task-urile cum le zicem noi, în sub-seturi, un mod de gîndire analtic atît de util antreprenorilor sau managerilor de care, aşa cum ştim, avem nevoie să crească tot mai mult în economia europeană.

D-na Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitală, ne încurajează cu mult entuziasm să participăm la aceste tabere.

Creatorii de coduri sînt noile staruri rock! Scrierea de coduri este o abilitate care poate deschide o mulţime de oportunităţi atît pentru bărbaţi cît şi pentru femei. Şi este important şi pentru Europa.Economia globală se bazează pe noi instrumente digitale iar eu vreau să văd Europa ca o elită. Aşadar, pentru a fi competitive, este esenţial să avem oameni cu creativitate şi capabili. Desigur, abilităţile în domeniul digital nu sînt singurele necesare pentru ca Ununea Europeană să fie lider în lumea digitală. Avem nevoie de o cultură potrivită şi de resurse care să susţină antreprenorii, reţelele potrivite pentru un trafic de date rapid şi fără taxe de roaming injuste. O reţea europeană care să vă ajute să vă faceţi cunoscute ideile pe tot continentul. Acestea sînt doar cîteva din modalităţile de susţinere ale Un. Europene, ale unui continent interconectat.

Doamna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru agenda digitală, și doamna Androulla Vassiliou, comisar pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, au adresat o scrisoare comună miniștrilor educației din UE, îndemnându-i să încurajeze copiii să participe la Săptămâna UE a programării. „Promovarea competențelor de programare în Europa este una dintre soluțiile de combatere a șomajului în rândul tinerilor”, au declarat acestea.