Raportul vizează perioada 2012-2013 şi constată, între altele, că veniturile acestui sector au scăzut în 2013, însă a crescut volumul investiţiilor.

Documentul arată că serviciile de telefonie tradițională sunt din ce în ce mai puțin utilizate, pe măsură ce serviciile de internet devin tot mai populare, iar traficul de date online se află în creștere rapidă.

Raportul trece în revistă şi o serie de aspecte normative, precum reglementarea pieței, programele în materie de bandă largă, autoritățile naționale de reglementare, gestionarea spectrului de frecvențe sau accesul la infrastructura pasivă și interconectare.

Din raport reiese că majoritatea țărilor europene au instituit programe în materie de bandă largă (cu excepția Greciei, a României și a Ciprului, care sunt pe punctul de a-și finalize programele lor naționale).
Acelaşi document arată că există diferențe considerabile între statele membre atât în ceea ce priveşte infrastructura de telecomunicaţii, cât şi în ceea ce privește tarifele pentru portabilitatea numerelor, pentru convorbiri telefonice sau pentru transfer de date.

Vicepreședintele CE și comisar pentru agenda digitală, Neelie Kroes, a declarat că mai sunt multe de făcut până la realizarea unei adevărate piețe unice în acest domeniu, dar a subliniat că finalizarea pieței digitale a UE trebuie să fie o prioritate de top pentru viitoarea Comisie:

Este timpul ca UE să se concentreze pe ceea ce face cel mai bine. Piața unică este bijuteria coroanei UE, și mediul on-line este, firesc, noua sa casă.
Aşa că haideți să înlăturăm aceste bariere. Sper să putem lucra împreună pentru a construi Piața unică digitală. Astfel încât fiecare european să beneficieze de mai multe şanse, de servicii mai bune şi fiecare companie să aibă pieţe mai mari şi mai multe oportunităţi, iar întreaga noastră economie să ofere o mai mare creștere economică și mai multe locuri de muncă”.

La rândul său, fostul preşedinte al Parlamentului European, Jerzy Buzsek, actualmente Preşedinte al Comisiei de Industrie, Cercetare şi Energie declara zilele trecute într-un interviu pentru site-ul Euractiv că piaţa unică a telecomunicaţiilor reprezintă unul din cele mai importante mijloace de a obţine competitivitate economică.

El a mai arătat că în comisia pe care o conduce se lucrează la noul pachet legislative pentru piaţa de telecomunicaţii, numit „Connected continent”.
Acest pachet este în acest moment în plină dezbatere după ce Parlamentul a aprobat un text la prima citire în aprilie şi în prezent se aşteaptă o declaraţie de la Consiliu.
“Ar fi optim să finalizăm trialogul între Parlament, Comisie şi Consiliu până la sfarşitul acestui an”, a mai subliniat Jerzy Buzsek..