Radio Targu-Mures, in cadrul programului “Pasaj Urban” de joi 31 iulie, de la ora 23.00, va redifuza editia Colectiei de Jazz dedicata lui Edmond Deda, unul dintre primii jazzmeni din Romania.

e.dedaStralucit muzician (compozitor, pianist, vocalist, textier, profesor), maestrul Edmond Deda a intemeiat, la inceputul anilor ’40, primul Conservator de Muzica usoara si Jazz de la noi din tara.

Edmond Deda s-a nascut in 23 aprilie 1920, in Bucuresti. A absolvit Conservatorul “Alberto della Pergola” si “The Billy Mayerl School of Modern Syncopation” din Londra. De-a lungul vietii a dus o activitate sustinuta in domeniul muzical: a compus piese pentru solistii de muzica usoara, a scris muzica de film, a fost solist vocal, pianist si dirijor, a predat cursuri de canto si de jazz, a fost profesor la Scoala Populara de Arta din Bucuresti, director muzical al Teatrului “Ion Vasilescu” din capitala, profesor si director al Departamentului Canto-Pian al Scolii de Arta Populara din Brasov.

In ultima parte a vietii a fost mai retras, nu a mai aparut in fata publicului, in schimb a impartasit din experienta sa muzicala, realizand o serie de articole de istorie a muzicii,  sub titlurile: Calatorie la izvoarele jazzului  sau Remember Jazz.

Ultimul sau interviu amplu a fost acordat Colectiei de Jazz. M-am aflat in octombrie 2002, pentru cateva zile, in vizita la familia Deda, in apartamentul lor din apropierea Pietei Maria Rosetti din capitala – un camin plin de istorie, de amintiri si lucruri de pret: pianul, partiturile, dar si tablourile pictate de doamna Deda, o persoana la fel de charismatica precum sotul sau, licentiata in arte si medicina.

e.deda_2

Aceasta Colectie de Jazz este o minunata ocazie de a-l reasculta pe Edmond Deda vorbind despre inceputurile jazzului in Romania, de a-l auzi cantand, pian si voce, chiar la el acasa, in octombire 2002, la varsta de 82 de ani, cu acelasi farmec si umor fin, ca in perioada de maxima activitate creatoare.

Compozitorul Edmond Deda s-a stins din viata la varsta de 86 de ani, in 29 septembrie 2006.