Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a avut planificată, ieri seara, o întâlnire cu ministrul ucrainian pentru energie.

Purtătorul de cuvânt al lui Ottinger, Sabine Berger, a subliniat faptul că, pentru găsirea unor soluții viabile, este nevoie de discuții purtate între toate cele trei părți: Uniunea Europeană, Rusia și Ucraina.
Sabine Berger a declarat că refurnizarea gazului cumpărat de la Gazprom către Ucraina, prin companii europene, este o practică legală. Ea a mai spus că amenințările, apărute în presă, din partea Gazprom sunt inacceptabile:

Ne aşteptăm de la Gazprom să fie un furnizor de încredere care să-şi respecte obligaţiile contractuale faţă de partenerii europeni. Companiile nu pot fi împiedicate să dispună, cum vor, de gayul cumpărat ”de la Gazprom.

Sabine Berger, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru energie, Guenther Ottinger.

După măsura luată de Gazprom, la mijlocul lunii iunie, de a stopa furnizarea de gaz către Ucraina, această țară a fost alimentată din Polonia și Ungaria. În prezent se lucrează la realizarea unui sistem care să permită Slovaciei ca, din toamnă, să livreze, prin flux invers, gaz către Ucraina.
Referitor la gazoductul South Stream, Sabine Berger a spus că acesta nu e o prioritate pentru Uniunea Europeană care dorește, în acest moment, diversificarea surselor de aprovizionare.

Gazele de șist sunt o soluție pentru a scădea dependența energetică față de Rusia, dar este decizia fiecărui stat membru dacă dorește să folosească această resursă.