In editia de joi, 17 iulie, ascultati la Radio Targu-Mures, in cadrul programului “Pasaj Urban”, de la ora 23.00, o Colectie de Jazz dedicata legaturii dintre muzica – jazz si medicina. Aceasta editie contine fragmente dintr-un interviu realizat cu Prof. Dr. Aurel Romila, medic psihiatru, initiator al programelor de art-terapie, incluzand meloterapia, la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof.Dr. Alexandru Obregia” din Bucuresti.

Prof.dr. Aurel ROMILAMedicul Aurel Romila a lucrat peste 40 de ani ca specialist in psihiatrie si a realizat teza de doctorat abordand subiectul „Arta psihopatologica la pacientii cu schizofrenie”. Prin activitatea de profesor universitar, a format generatii de medici si a fost model pentru numerosi medici psihiatri de la noi. Dr. Aurel Romila s-a apropiat nu intamplator de terapia prin muzica, sau mai exact de art-terapii; in copilarie a urmat studii muzicale, a cantat la pian, ulterior in familie s-a continuat aceasta pasiune pentru muzica, sotia medicului Romila, este de asemena medic si muzician (violonista), iar copiii, preluand pasiunea pentru muzica au devenit muzicieni profesionisti: Fernanda Romila, lector universitar, pianista, clavecinista si organista, specializata in muzica baroca si Cristian Romila, pianist, profesor de muzica, compozitor si orchestrator pentru muzica de film.

Fragment din interviul cu Prof.Dr.Aurel Romila:

 

Continutul muzical al emisiunii este alcatuit din cateva dintre cele mai frumoase prelucrari jazzistice ale unor lucrari clasice, in interpretarea renumitilor jazzmeni Jacques Loussier, Rhoda Scott, Eugen Ciceu, Richard Galliano, Swingle Singers.

A doua parte a interviului cu Prof. Dr. Aurel Romila se va difuza saptamana viitoare, tot joi, la Radio Targu-Mures.

 

“…muzica ne consoleaza in mijlocul non-sensului universal.”

“… muzica este o arheologie a memoriei.”

“Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la radacinile primare ale existentei.”

Emil Cioran