Eugen_Teodorovici

Recent, în timpul unei vizite la Bruxelles, ministrul  Fondurile Europene, Eugen Teodorovici, anunța că acordul de Parteneriat 2014-2020 va fi aprobat la sfârşitul verii – începutul toamnei. Ulterior, pe același subiect,  într-un comunicat era anunțat faptul că România a trimis oficial propunerea actualizată de Acord. Conform textului, alocările financiare la nivelul programelor operaționale însumează 22,8 miliarde de euro. Cele mai mari sume sunt așezate în dreptul Programului Operațional Infrastructură Mare 9,4 miliarde de euro și în dreptul Programului Operațional Regional 6, 7 miliarde de euro.

Într-un interviu acordat în exclusivitate, șeful Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Filote a explicat importanța acordului și care au fost pașii care s-au făcut pentru a se ajunge la o versiune care să corespundă cerințelor de la Bruxelles.

Este un document strategic foarte important. El practic așează trenul finanțărilor europene pe șine pentru următorii șapte ani și atunci vrem să ne asigurăm că prioritățile sunt clare și că ele sunt reflectate și de alocările bugetare. Acum, ni se pare că, în linii mari, toate priritățile au fost clarificate.

Trebuie să vedem o coerență deplină între priorități așa cum au fost ele formulate și alocări bugetare realiste astfel încât obiectivele pe care ni le-am propus să poată să fi și atinse; și, în același timp, o echilibrarare între diversele sectoare. Una din observațiile noastre, de exemplu,  a fost că ar trebui un echilibru între investițiile în domeniul transporturilor și cele în domeniul protecției mediului înconjurător.

La un moment dat, partea română venea cu proiecte. Comisia Europeană cerea altceva, strategii care să rezolve anumite chestiuni de ordin punctul la nivel național. S-a trecut de această etapă?

S-a trecut de această etapă și aș vrea să fac o  precizare. Este o etapă prin care am trecut cu toate statele membre. Noi negociem cu fiecare stat membru în parte  un astfel de acord de  parateneriat și ce este important este ca statul membru să aibă libertatea de a-și decide  prioritățile, iar noi să ne asigurăm că acele priorități ajută la rezolvarea problemelor așa cum au fost ele identificate tot de statul membru.

În cazul României, priorități, dați-mi câteva exemple, dacă s-a ajuns în acest punct.

Ce pot eu să spun din punctul de vedere al Comisiei Europene  este că este o definire strategică, solidă, serioasă a acestor priorități și că suntem de acord cu viziunea României în soluționarea probelemelor pe următorii șapte ani. De exemplu, o priorittate este investiția în oameni, iar asta se regăsește în Acordul de Parteneriat. Ce am dorit să vedem este  că prin Programul Operațional vom rezolva problemele care s-au înregistrat în trecut pe POSDRU, pe resurse umane, și  se vor găsi poate soluții mai intelgente de rezolvare, de exemplu, a dezechilibrelor care există între sistemul de învățământ și piața forței de muncă.