„Braşovia 2021” este conceptul cu care Brașovul se va înscrie în această competiție împreună cu celelalte localităţi din zona Ţării Bârsei.
Orașele din România care doresc să fie desemnate, în anul 2021, ,,Capitală Culturală Europeană”, sunt : Brașov, Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca, Craiova, Arad, Oradea, Alba Iulia și Sfântu-Gheorghe.

Conceptul cu care municipalitatea brașoveană va participa la această competiție este intitulat „Brașovia 2021” , un concept foarte original, în care vor fi implicate mai multe localități din Țara Bârsei, spune primarul Brașovului, George Scripcaru.

Brașovul are câteva mari atuuri față de celelalte orașe, cum ar fi: Muzeul Primei Școli Românești, spiritul multi-etnic al orașului și al zonei, multiple instituții de cultură, cum ar fi teatrul, opera, filarmonica dar și o multitudine de muzee, cetatea pre-romană Brașovia, Biserica Neagră şi bisericile fortificate şi cetăţile medievale din împrejurimi și nu în ultimul rând, Junii Brașoveni, unici în România.

Viceprimarul Adrian Atomei a ţinut să sublinieze faptul că obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană va aduce Braşovului beneficii pe termen lung: „Braşovul va căpăta o nouă dimensiune culturală, vom rămâne cu o serie de evenimente care, în timp, vor deveni tradiţionale, dar şi cu o infrastructură modernizată”, a precizat Adrian Atomei.