Cetatea Făgăraş a fost desemantă ca fiind al doilea cel mai frumos castel din lume, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor, şi prezentat de publicaţia Huffington Post.
Pe primul loc în clasamentul celor mai interesante zece castele din lume se află Castelul Neuschwanstein Bavaria construit la sfîrşitul secolului al XIX-lea în stil romantic-renascentist.
Pe locul al doilea este clasată Cetatea Făgăraş, despre care publicaţia Huffington Post scria că „reprezintă una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est“. Cetatea Făgăraş este unul dintre cele mai mari şi mai bine conservate fortificaţii medievale din întreaga ţară şi chiar din Europa.
Povestea cetăţii începe pe la 1400, de când există primele articole documentare. Ea a fost construită pentru apărarea sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor și otomanilor.
Ulterior, a fost stăpânită de Mihai Viteazu care a dăruit-o soţiei sale, Doamna Stanca. Situarea Cetății pe locul doi în clasamentul celor mai frumoase castele din lume aduce o imensă bucurie și celor care se îngrijesc de acest monument, spune muzeograful Gheorghe Faraon.
Anul trecut, Cetatea Făgăraş a fost vizitată de aproximativ 30.000 de turişti iar numărul lor este în creştere.