Sub semnul unei duble călătorii a stat cea de-a patra ediţie a turneului Flautul Fermecat: călătoria celor doi protagonişti, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail, prin cele 5 oraşe în care s-au întâlnit cu un public numeros şi cald care a avut parte, împreună cu cei doi muzicieni, de o călătorie sonoră de data aceasta, ce a cuprins peste o sută de ani de muzică. Compozitorii „vedetă” ai recitalului au fost Franz Schubert, Fauré, Enescu, Ravel sau Grigoraş Dinicu, iar cei doi muzicieni au ales bijuterii muzicale mai puţin cântate pe scenele româneşti, într-un recital ce a îmbinat momentele de mare virtuozitate cu lucrări accesibile şi plăcute oricărui iubitor al muzicii, ceea ce a făcut ca cei doi interpreţi să se bucure de minute în şir de aplauze după fiecare recital.

Periplul muzical a fost organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo.

Recitalul de gală a avut loc la Sala Radio, pe 25 iunie, unde sute de spectatori au ascultat şi s-au delectat cu muzica de flaut, sunet care dacă în vechime a încântat zeii, desigur nu i-a putut lăsă indiferenţi nici pe iubitorii muzicii din zilele noaste. Reacţiile au fost aşadar entuziaste:

„Chiar a fost un flaut fermecat! Eu am fost vrăjită de acest program, minunat, bine ales, şi de cei doi interpreţi.” „Nu i-am mai auzit cântând pe cei doi dar am venit pentru ca m-a atras ideea de flaut şi pian. Mi-au transmis linişte şi bunăstare sufletească.” „Doi artişti deosebiţi, chiar trebuiau văzuţi, ne-a făcut o mare plăcere.” „Ce-mi transmite? O senzaţie de bine, de fericire…”

La final de turneu cei doi muzicieni declară:

„A fost un turneu din nou extraordinar pentru noi, artiştii. Am fost primiţi foarte bine peste tot şi totul a culminat cu această seară la Sala Radio unde am avut un public minunat şi numeros. Realizez acum, la final, că acest program, destul de greu pentru noi a fost pe placul celor care l-au ascultat şi asta mă face să am mintea şi sufletul pline de satisfacţie” – Ion Bogdan Ştefănescu.

„Eu am intrat în turneu extrem de abrupt după o primăvară în care am călătorit enorm dar m-am simţit minunat alături de Ion Bogdan Ştefănescu. El cântă aşa cum îmi place şi mie să o fac, adică efectiv povesteşte celor din sală ceea ce are de povestit şi o face foarte bine” – Horia Mihail.

După recitalul de la Bucureşti, în foaierul Sălii Radio, foarte mulţi spectatori au mai rămas pentru a asista la o dublă lansare: cea a CD-ului Flautul De Aur, cu Ion Bogdan Ştefănescu şi Horia Mihail, apărut la Editura Casa Radio şi a celui mai recent volum de versuri semnat de Ion Bogdan Ştefănescu, Strigăt înăuntru, editura Tracus Arte, viziunea grafică Mircea Dumitrescu.

Acest turneu a fost o nouă poveste muzicală dintr-un şir de evenimente de acest fel, organizate în ultimii trei ani de Radio România Cultural împreună cu Asociaţia Culturală Accendo şi recomandate de Radio România. Oltea Şerban Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România a declarat: „Privind înapoi către cei trei ani de turnee realizate împreună cu o echipă mică dar entuziastă şi constatând că este al 15-lea turneu naţional de acest tip cu care Radio România Cultural şi-a asociat numele în calitatea de actor al pieţei culturale româneşti şi nu numai de comentator pasiv, coagulând practic energii care altfel nu puteau fi recepţionate în această manieră spectaculoasă, nu pot decât să fiu încântată că am avut şansa de a oferi bucurie oamenilor din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării cu astfel de iniţiative.”

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi Accendo

Coproducători: TVR 2 si Radio România Regional

Sponsori: JTI, Adegas Oil

Transportator oficial : Dacia

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzică Veche

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Liceul de artă din Baia Mare, Teatrul dramatic din Caracal Filarmonica din Craiova, Primăria din Tulcea, Teatrul Jean Bart, Festivalul de C’Arte Danubius.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio Craiova, România liberă, Academia Caţavencu, Spectacular, Şapte Seri, Observator Cultural, Cultura, Metropolis, Sales Express, Business Review, Agenţia de carte, Eva.ro, TV Accent Tulcea, Accente.

Un eveniment susţinut de Radio România