Piaţa laptelui şi a produselor lactate se află în atenţia CE, cel puţin aşa arată un raport din domeniu. Care sunt aspectele pozitive şi negative şi în ce direcţie se indreaptă sectorul laptelui,  aflăm de la responsabilul networking din cadrul Europe Direct Craiova, Adrian Preda.

Raportul CE se adresează tuturor, fie ca sunt producători, distribuitori, comercianţi sau simpli consumatori, iar această preocupare nu este una nouă. Încă din 2012 CE a început monitorizarea evoluţiei pieţei laptelui şi a produselor lactate şi a elaborat funcţionarea „Pachetului privind laptele”.

Măsurile incluse în acest pachet urmăresc să consolideze poziţia producătorilor şi să pregătească sectorul pentru un viitor mai sustenabil şi mai orientat către piaţă. În acest sens, statele membre au opţiunea de a face obligatorie încheierea de contracte scrise între producătorii şi procesatorii de lapte, iar agricultorii au posibilitatea să negocieze colectiv clauzele contractuale, inclusiv preţul laptelui crud. Această recomandare se aplică şi în Romania cu succes, iar normele specifice la nivelul spaţiului comunitar permit organizaţiilor să desfaşoare o serie de activitaăţi. Totodată ele permit statelor membre să aplice, în anumite condiţii, norme de reglementare a ofertei de lactate şi produse lactate.

Care sunt concluziile acestui ultim Raport al Comisiei Europene?

Concluziile Raportului sunt, în cea mai mare parte, pozitive, pentru că dispoziţiile „Pachetului privind laptele” au fost puse în aplicare, iar cea mai bună veste constă în faptul că din 2015 va fi eliminat regimul de cote.Tot aici este confirmat faptul că incheierea de contracte între agricultori şi procesatori a devenit obligatorie în 12 ţări membre, printre care şi România, în timp ce în alte ţări, precum Belgia şi Marea Britanie, organizaţiile de agricultori şi cele de procesatori au convenit asupra unor coduri de bune practici.

Adoptarea măsurilor necesare pentru aplicarea efectivă a posibilităţilor oferite de întregul Pachet necesită timp şi iniţiative puternice din partea agricultorilor.

Care sunt referirile şi demersurile CE pentru ca din 2015 să fie înlăturat regimul de cote?

Raportul subliniază eforturile CE pentru mărirea transparenţei din domeniu. În acest fel, vor putea fi văzute toate costurile reale.Iar ca o măsură suplimentară, după eliminarea cotelor, Comisia a lansat recent un  Observator European al pieţei laptelui. Acesta are rolul să îmbunătăţească transparenţa şi analiza pieţei în beneficiul operatorilor economici. Acest Observator va ajuta Comisia să monitorizeze evoluţiile pieţei, să implementeze în mod proactiv dispoziţiile privind „plasele de siguranţă” şi să reacţioneze în cazuri de urgenţă.