Braşovul se va înfrăţi cu Nurnberg oraşul în care se află cea mai mare comunitate de români din întreaga Germanie, peste 70.000 de persoane.

Actul de înfrăţire va fi semnat astăzi, când o importantă delegaţie braşoveană, din care face parte primarul George Scripcaru, rectorul Universităţii „Transilvania“, Ioan Vasile Abrudan şi o serie de consilieri locali şi judeţeni se află la Nurnberg, pentru a se întîlni cu oficialităţile oraşului german şi pentru a pune bazele unei înfrăţiri între cele două orașe.

Consilierul local al Forumului Democrat German, Christian Macedonschi, spunea că  „s-a dorit de multă vreme această înfrăţire, pentru că Nurnberg este legat istoric de Braşov, dar şi pentru că acolo trăieşte cea mai mare comunitate de saşi plecaţi din România şi pentru că între cele două oraşe există deja, de mulţi ani, o cooperare strânsă în domeniile economic, cultural şi educativ“.

Înfrăţirea ar putea aduce noi dezvoltări ale relaţiilor dintre cele două oraşe, cum ar fi crearea unei legături aeriene directe între Braşov şi Nurnberg, atunci când aeroportul de la Ghimbav va deveni funcţional, continuarea colaborării în învăţămîntul profesional, Şcoala Profesională „Kronstadt“ din Brașov fiind creată cu ajutorul autorităţilor din Nurnberg, dar şi schimburi culturale intense.

„Cele două oraşe sunt legate de numele regelui Sigismund, care a locuit circa o jumătate de an la Braşov, perioadă în care a început construirea zidurilor de apărare ale oraşului, şi când braşovenii au obţinut o serie de privilegii economice care au dus la dezvoltarea comerţului cu oraşul german. De asemenea, ne leagă dezvoltarea breslelor, din care au făcut parte şi importanţi meşteri sosiţi la Braşov de la Nurnberg. Mai mult, reforma şcolară a lui Johannes Honterus a fost inspirată de cea înfăptuită la Nurnberg“, a spus istoricul Thomas Şindrilaru.

Vizita delegației brașovene va fi întoarsă de primarul oraşului Nurnberg peste trei luni, când este invitat de Municipalitate la Braşov. Cu această ocazie, autorităţile speră să semneze şi protocolul de înfrăţire dintre cele două oraşe