Prima probã a sesiunii de varã este cea oralã la limba românã. La probele orale, rezultatele obtinute nu pot fi contestate si nu se exprimã prin note sau calificative, ci prin stabilirea unui nivel de competentã. Profesorii de specialitate spun însã cã pentru a fi un reper în pregãtirea elevilor de liceu, este nevoie de o schimbare a subiectelor propuse pentru proba oralã la limba românã.
Potrivit calendarului, vor urma evaluãrile la limba maternã, competente digitale, iar pe 30 iunie vor începe probele scrise. Acestea se vor incheia pe 4 iulie. Afisarea rezultatelor partiale se va face pe 7 iulie, iar contestatiile se vor rezolva intre 8 si 10 iulie. Pe 11 iulie vor fi anuntate notele finale.
Elevilor care participă la Bacalaureat li se interzice sa aibă asupra lor telefoane mobile sau alte dispozitive electronice, dar şi orice material care ar putea fi utilizat pentru rezolvarea subiectelor. Cei ce vor încerca să copieze vor fi eliminaţi din examen.
Din promotia de anul acesta, cu aproape 200.000 de absolventi, multi au decis însã sã nu participe la sesiunea de varã a Bacalaureatului. Aproape 60.000 de liceeni nu s-au înscris la examenul maturităţii.
O altã problemã a acestei sesiuni de Bacalaureat o reprezinta greutatea în recrutarea profesorilor care sã supravegheze probele scrise. Cadrele didactice spun cã nu sunt interesate, pentru cã sunt plãtite prost, iar rãspunderea este foarte mare.
Premierul Victor Ponta da asigurãri insă, cã Bacalaureatul se va desfãsura asa cum a fost stabilit, desi în unele zone profesorii intentionaserã sã nu participe la comisiile de supraveghere din cauza remuneratiilor mici. Guvernul a promis cã va plãti toate restantele cãtre acest sector si va cãuta si solutii pentru majorarea unor retributii.