Şefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se intalnesc in aceste zile la Bruxelles pentru a discuta despre rezultatele alegerilor euro-parlamentare de duminica. La reuniunea Consiliului European de la Bruxelles România va fi reprezentată de preşedintele Traian Băsescu. Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat că interesul principal pentru România este sa păstreze portofoliul Agriculturii, o a 2- a opţiune fiind Justiţia.

Liderii Uniunii Europene au convenit că este nevoie de o revizuire a priorităţilor Uniunii, după ce euroscepticismul a marcat recentele alegeri europarlamentare. Cei 28 de conducători reuniţi la Bruxelles i-au cerut preşedintelui Consiliului, Herman van Rompuy să negocieze aceste schimbări cu parlamentarii şi cu liderii din ţările membre. Rompuy va negocia şi formarea noii majorităţi din Parlamentul European, chiar dacă marile familii politice au decis ca Jean-Claude Juncker candidatul partidului popular la preşedinţia Comisiei Europene să fie primul care să încerce coalizarea unei majorităţi, în condiţiile în care PPE a obţinut cele mai multe mandate de eurodeputaţi.

Premierul Victor Ponta este de parere că viitoarea majoritate din Parlamentul European trebuie să ţină cont de programul politic al socialiştilor, care reprezintă al doilea grup ca mărime din legislativul Uniunii Europene. Prezent la Bruxelles, la reuniunea liderilor social democrati europeni, premierul a enumerat prioritatile pe care acestia si le-au fixat, si anume : lupta împotriva extremismului, a populismului şi reflectarea în programul Comisiei Europene a celor mai importante puncte de pe agenda Partidului Socialiştilor Europeni, care ţin de creştere economică, creare de locuri de muncă, măsuri cu caracter social la nivel european.