În 2013, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a reușit să intensifice lupta împotriva fraudei în întreaga Europă. Cetățenii și instituțiile publice au raportat mai multe informații susceptibile să prezinte interes pentru investigațiile OLAF ca oricând. OLAF a finalizat un număr record de investigații, reducând durata totală a acestora, și a emis cele mai multe recomandări din ultimii cinci ani. Felicia Ristea, Radio Tm.

Oficiul European de Luptă Antifraudă investighează cazurile de fraudare a bugetului Uniun. Europ., acte de corupţie şi de culpă profesională gravă la nivelul instituţiilor europene şi elaborează politica antifraudă în numele Comisiei Europene.

Traficul cu diferite produse de larg consum, fraudarea fondurilor europene sînt doar două domenii majore ale activităţii OLAF. D-na Alina Burea, purtător de cuvânt al Oficiul European de Luptă Antifraudă ne-a comunicat că cele mai multe investigații OLAF din 2013 au vizat sectorul fondurilor structurale. Investigațiile OLAF privind protecţia intereselor financiare ale UE au în mod frecvent o dimensiune transfrontalieră. Ele de referă adeseori la operatori economici din mai multe state membre, analizează fraude potenţiale de dimensiuni europene a concluzionat d-na Alina Burea, purtătorul de cuvînt al Oficiului European de Luptă Antifraudă. Activitatea organismului european s-a intensificat. De la înfiinţarea sa, în 1999, OLAF a efectuat 3 500 de investigaţii care au avut drept rezultat recuperări la bugetul UE de peste 1,1 miliarde de euro şi condamnări la închisoare totalizând 900 de ani. Giovanni  Kessler, directorul general al OLAF, a declarat că se aşteaptă ca şi societatea europeană să înţeleagă importanţa combaterii fraudei.

„Vreau să subliniez (pentru că am această convingere) lupta împotriva corupţiei nu trebuie să fie o precupare exclusivă a instituţiilor care urmăresc aplicare legii. Ar fi greşit să considerăm că doar investigatorii şi oamenii legii trebuie să fie implicaţi în lupta împotriva corupţiei! Dacă dorim să păstrăm regulile democraţiei şi să avem o societate civilă  aptă să funcţioneze nu putem conta numai pe aceste instituţii. Desigur, ele poartă responsabilitatea şi sînt răspunzătoare pentru activitatea lor dar această responsabilitate ar trebui să se extindă şi asupra reprezentaţilor politici precum şi a societăţii în ansamblul ei. Aş mai completa atrăgînd atenţia asupra importanţei muncii jurnalistice de investigaţie. La sesizarea mass media sau văzînd descoperirile jurnaliştilor am deschis deja mai multe investigaţii. Dar am deschis investigaţii şi la sesizarea unor instituţii, a unor persoane private şi chiar la atenţionări anonime dacă erau bine argumentate. Oricum, doresc să sublineiz importanţa jurnalismului de investigaţie”

În ceea ce privește perspectivele pentru 2014, directorul general al OLAF, Giovanni Kessler, a declarat în cadrul conferinței de presă anuale că activitățile de investigare vor continua și vor contribui la dezvoltarea politicii europene antifraudă.

Lasă un răspuns